вівторок, 16 грудня 2014 р.

Енергоефективне житло Німеччини

Мені пощастило на тиждень поїхати на навчальну поїздку у Берлін, яку організувала організація IWO (Ініціатива житлове господарство в Східній Європі), в межах проекту «Сталий розвиток житлового господарства в Україні: сприяння місцевому розвитку та посилення ролі громадських організацій. Цей проект фінансується Євросоюзом і повинен створити умови для появи енергоефективного житла в українських містах і стимулювати початок санації панельних будинків. У проекті беруть участь Львів, Запоріжжя, Одеса і Херсон, в Берліні також були представники Кривого Рогу і Києва.
Почали ми знайомство з досвідом Німеччини в енергозбереженні з Федерального міністерства захисту довкілля, охорони природи, будівництва і ядерної безпеки Німеччини. Міністерства про яке ми так багато чули, а тепер випала можливість почути, як то кажуть, з перших вуст і ще й побачити його з середини.
Власне міністерство має дві будівлі одну в Берліні, другу в Боні. В обох працює по 700 співробітників. Детальніше про міністерство можна прочитати в їх сайті.

1. За зупинкою ГТ власне видно будівлю міністерства. Точніше дві спарені будівлі, стару і нову.
2. Табличка на міністрерстві
Про будівлю я напишу пізніше, а зараз розкажу про роботу міністерства в сфері енергоефективного будівництва. Власне ця приставка "Bau" появилась у міністерстві лише рік тому. До цього цим займалось Міністерство інфраструктури. Такий крок був досить логічним. Чим займається сектор будівництва? В першу чергу вони розробляють нормативи щодо енергоефективного будівництва, які базуються на директивах Єврокомісії, чинна: Європейська директива по загальній енергоефективності будівель (2010/31 / EU EPBD) від 19.05.2010р. Німеччина не була б Німеччиною, якби не намагалась ці норми випередити. 
Вперше німці задумались про енергоефективність у 70-х в період нафтової кризи і стимулятором цього процесу став бізнес, який інвестував в зменшення енергоємності свого виробництва. Саме тоді появились перші нормативи по утепленню будівель і опалювальних системах. Вперше комплексні норми міністерство Німеччини розробило у 2002 р. і називались вони EnEV. Ці норми постійно переглядають і доповнюють, посилюючи стандарти енергозбереження, відповідно до економічних реалій. Зараз діє EnEV 2014, яка вступила в дію в травні і підняла планку енергоефективності на 25%. Ці норми обов'язкові для всіх новобудов. 
У 2010 році уряд Німеччини прийняв Енергетичну концепцію від 28.09.2010. В ній констатується, що будівлі споживають близько 40% кінцевої енергії і виробляють близько 1/3 викидів СО2. Концепція говорить, що енергозберігаюча санація фонду будівель є ключем до модернізації енергопостачання та до досягнення цілей щодо захисту клімату. 
В концепції визначені наступні цілі:
2020р. -знизити потреби в теплі на 20% (в порівняні з 2008р.)
2050р. -кліматично нейтральні будівлі
2050р. -зниження первинного споживання енергії на 80% (
в порівняні з 2008р.)
інструменти (EnEV, EEWärmeG-закон про тепло з відновлювальних джерел енергій). Ці закони базуються на принципі економічної доцільності
показовими повинні стати державні будівлі.


 3. Графік показує як розвиваються стандарти енергоефективних будівель у Німеччині. 
Кінцева мета будівлі з плюсовою енергією.

Крім розробки норм, міністерство розробляє проекти підтримки, які здійснюються з допомогою банку КФВ (KFW). Це підтримка тих, хто перевищує стандарти і номінація "дім з найнижчим споживанням енергії". Це також широка програма підтримки "Енергоефективний дім", яка може включати різні варіанти енергозбереження: 
утеплення зовнішніх стін
утеплення під дахом
утеплення стелі підвалу
• встановлення або модернізація вентиляції
сонячні батареї
фотовольтайкові установки
• захист від сонця / річний теплозахист
• планування та консультаційні послуги

 По всіх них прописані мінімальні вимоги.
 4.

Важливою сферою діяльності є інформування громадськості.
Воно здійснюється через показові проекти, видання інформаційних матеріалів, працює інформаційний портал та гаряча лінія. Міністерство також активно проводить міжнародні спільні проекти з енергозбереження.

Виконавчі і контрольні функції здійснюють землі і муніципалітети, кожен муніципалітет розробляє власну стратегію розвитку сталої енергії.

Цікаво порівняти відсоткове споживання енергії в Німеччині і Україна.

5. Споживання в Німеччині:
освітлення 3%
опалення 31%
гаряча вода 4%
інше технологічне тепло 21%
охлажденіе0%
інше технологічне охолодження 2%
механічна енергія 37%
інформаціоннаяі комунікаційна техніка 2%


6.  Хоча в Німецькому графіку дані по споживанні будівлях, а в українському загальний розподіл. Певний висновок зробити можна. Будівлі споживають левову частку енергії в Україні і потенціал енергозбереження в цій галузі - величезний.

Енергомісткість ВВП України, станом на 2008р. складала - 1.14 (1/1000 дол. США), Німеччини - 0,26

Ще одне питання, яке мене цікавило, яку долю пророкують атомним електростанціям у Німеччині? В 2011 році було прийнято рішення про закриття всіх атомних станцій у Німеччині (20 ГВт) до 2022р.; 8,5 ГВт були закриті в 2011р. Частку відновлюваних джерел енергії збираються збільшити до 18% до 2020р і до 60% до 2050р.. Зараз вона становить близько 6.

Досить нудних фактів і цифр, пора прогулятись будівлею Міністерства.

7. Вхід в урядову будівлю обмежений і саме в цій кімнатці працівники можуть провести зустріч з бюргерами.
8. В Європейському Союзі є обов'язковим розміщення енергетичного паспорта при вході у будівлю. Будівлі міністерства, їх є дві стара і нова, є показовими в плані енергозбереження. В старій будувлі, якій більше ста років вдалось досягти показника 86 кВтгод/м2а
9. Нова будувля уже відповідає стандарту "пасивна будівля" і споживає 86 кВтгод/м2а, тим самим випереджуючи стардарти існуючих EnEv
10. А це хол міністерства. Скромно і зі смаком.

11. Внутрішнє подвір'я накрите скляним дахом.
 12. Таким чином воно стало зручним для проведення різноманітних подій. Ці дивні конструкції на стінах сприяють акустиці. Підлога утеплюється з допомогою геотермальних насосів. В підлозі також є отвори системи вентиляції.
 11. В конференц-залі стояла така демонстраційна модель різних систем опалення і охолодження
 12. А це простір, який утворився між старою і новою будівлею. Він не має конкретного призначення. Тут відбуваються кофі-брейки, коли в основному подвір'ї відбувається якась подія. Криті внутрішні дворики допомогли підвищити енергоефективність обох будівель.
 13. В середині нової будівлі є кусок берлінської стіни, вона тут справді колись проходила
 14. А це їдальня Міністерства. В період між 13:30 і 14:30 вона відкрита для відвідувачів
15. Що цікаво тут не приймають карток, взагалі в Німеччині, як виявилось, далеко не всюди приймають картки

Важливими рушіями впровадження енергоефективних технологій є енергетичні агентури. Нам пощастило відвідати офіс Німецької енергетичної агентури DENA. Це серйозна структура, 50% якої належить уряду Німеччини, а решта банківським групам, найбільшою часткою володіє банк KFW. Працюючи в широкому спектрі енергозбереження, DENA проводить дослідження, консультує, організовує мережеві системи, розробляє стандарти якості і проводить кампанії. Тобто це такий місток між урядом, муніципалітетом, бізнесом і кінцевим споживачем.
Також існують регіональні енергетичні агентури. Вони більш вузько спеціалізовані. Ми відвідали Берлінську енергетичну агентуру: Berliner Energieagentur(BEA). В них дуже крутий офіс в центрі Берліну. Їх мото: Захист клімату і зниження витрат за рахунок надання енергозберігаючих послуг.
Сфери їх діяльності це - консалтинг,  контрактинг енергозберігаючий і енергозабезпечуючий та міжнародний трансфер ноу-хау. Контрактинг здійснюється через надання ESCO послуг. 
Яким чином здійснюється енергозберігаючий контрактинг наглядно демонструють наступні моделі.

 В основному агентура надає такі послуги державним і муніципальним будівлям.
 

В наступних публікаціях постараюсь розказати про житлове господарство Німеччини, санацію панельок у Берліні і  також прогуляємось панельними районами Берліну. Будуть публікації про громадський транспорт, велосипеди, парки та архітектуру і деталі Берліну.

Немає коментарів:

Дописати коментар