суботу, 11 квітня 2015 р.

Хибна нарядність

Свято Великодня є мабуть одним з найулюбленіших свят багатьох українців. Характерною особливістю підготовки до свята є прибирання усього після зими. Саме в цей період у деяких населених пунктах, які перебували у Радянському Союзі і досі ментально з нього не вийшли, відбувається дивний ритуал. Дивний він тим, що знайти йому логічного пояснення не можливо, ніхто не може сказати нащо вони це роблять, але більшість каже, що це гарно. Ритуал цей - це побілка вапном бордюрів, стовбурів дерев та інших поверхонь на вулицях міста. Це одна з найбільш абсурдних речей, яку можна робити. Але це роблять рік в рік. І багато хто каже, що це приносить відчуття свята, то ж нехай малюють.
Насправді, щоб якимось чином прибрати після зими страшний двір з радянською забудовою, потрібно прикласти чимало зусиль і грошей. А ось помалював вапном бордюри і вже наче видно роботу: нарядно, святково.
А я, спостерігаючи як то тут то там по Львову підмальовують бордюри, тішився собі в душі, що хоч в мене на районі нічого не побілено. Але виглянувши одного погожого ранку через вікно, десь за два дні до Великодня, я помітив, що бордюри побілили. Таки так, я живу в совку.
1. Тож я вирішив пофотографувати як навели порядок і прикрасили двори на Володимира Великого.
2. Існує багато теорій походження цієї традиції, я їх навіть не хочу перераховувати. Одне є фактом, до союзу цього ніхто не робив.
3. Чудовий приклад До і Після.
4. Все таки коли все біле краще, правда?
5. Обриси цих бордюрів можна віднести до вуличної мистецької інсталяції.
6. Гарно, правда ж? Білі бордюри наповнили цей двір атмосферою свята.
7. Навіть пандусик помалювали, щоб легше було в нього цілитись.
8. Де бордюру нема - можна просто намалювати лінію на асфальті.
9.
10. На жаль часу, сил і вапна не вистачило на всі бордюри :(
11. Зауважте, не в кущах лежить.
12.
13. Інколи проявляється креатив.
14. Розмітка для руху по пандусу. Зупинка на обочині пандусу - заборонена.
15.
16.
17. Знайти тут якусь логіку - неможливо.
18.
19. Можливо двірники в такий спосіб мітять територію?
20. Один будинок. Перед одним під'їздом бордюри не побілені.
21. Перед іншим все біленько.
22. Якби ці бордюри не побілили, можливо ніхто б не помітив, які вони криві.
23.
9 квітня у четвер ВРУ прийняла закон "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки". Можливо білення бордюрів і стовбурів дерев варто віднести до таких символів і раз і назавжди припинити цей ритуал?

Немає коментарів:

Дописати коментар