понеділок, 19 вересня 2016 р.

Топінг дерев…чому це погано?

На дворі осінь. А отже скоро опаде листя і міські комунальні служби та приватні і юридичні особи почнуть масову підрізку дерев і переважно робимуть це неправильно, часто обрізаючи крону до самісінького стовбура. Більшість людей вважає, що це нормально, навіть не усвідомлюючи як вони шкодять при цьому дереву і наражають інших людей на небезпеку. Але це проблема не лише Львова, чи України, з надмірною обрізкою крони дерев борються в усьому світі. В Україні мало матеріалів, написаних людською мовою, на цю тему. Тому до Вашої уваги переклад статті з США.

Що таке "топінг" і чому це погано?

За даними Міжнародного товариства Лісівництва (ISA), "топінг, або як у нас називають формувальна обрізка крони, є нерозбірливим урізанням гілок дерев до стовбура або бічних гілок, які не є достатньо великими, щоб взяти на себе основну роль. Обрізка крони порушує прийняті стандарти на національному рівні щодо належної обрізки дерев і серйозно ранить дерева.

Проблеми, які спричиняє надмірна обрізка:

Голодування. За доброї обрізки дерев рідко видаляється більше 1/3 крони, яка не впливає сильно на здатність крони листяного дерева виробляти поживні речовини. Під час топінгу видаляється така значна частина крони, що воно порушує добре сформоване в дорослого дерева співвідношення розміру кореневої системи до крони і тимчасово припиняє можливість дерева виробляти поживні речовини. Дерево впадає в шок і швидко виробляє нові пагони.
Слабкі нові відростки. Гілки, які проростають після формування набагато слабші, ніж ті які виросли природним шляхом. Гниль на обрізаному кінці гілки може зробити погану ситуацію ще гіршою.
Швидке зростання нових гілок. Мета формування, як правило, контролювати висоту і ширину дерева. Проте, переважно, має прямо протилежний ефект! Після формування, дерева швидко знову проростають. Нових паростків набагато більше, ніж за нормального зростання, і вони ростуть так швидко, що дерево повертається до своєї первісної висоти за дуже короткий проміжок часу.
Комахи і хвороби. Великі зрізи після формування крони дерева потребують багато часу для заживлення. Таким чином, зрізи дуже вразливі до ураження комахами-шкідниками і гниллю.

Шість важливих фактів, про які необхідно пам'ятати про топінг дерев:

·        Топінг не зробить дерево безпечнішим - вона фактично створює аварійно-небезпечну ситуацію для дерев.
·        Топінг руйнує здатність дерева, виробляти поживні речовини.
·        Топінг сприяє появі хвороб, комах, дефектів і гнилі.
·        Топінг дорогий і це даремна трата грошей.
·        Топінг створює потребу в додатковаму технічному обслуговуванні дерев.
·        Топінг робить дерева негарними.

Чому люди обрізають дерева, якщо це так погано?

Люди формують дерева, тому що це вимагає відносно мало майстерності і часу. Все, що потрібно, це вантажівка і бензопила! Формувальна обрізка найкраще підходить компаніям, тому що це швидко і легко; оскільки гілки відростуть за 2-3 років, вони створили більше роботи для себе в майбутньому. Якщо компанія пропонує формування, запитайте ще когось. Хороші арбористи майже ніколи не пропонують формування.
Багато домовласників формують свої дерева, коли дерева виростають до висоти, яку вони вважають небезпечною. Вони бояться, що сильний вітер повалить їхні дерева. Чого вони не розуміють, так це те що вони насправді створюють саме ті самі проблеми, яких вони намагаються уникнути. Якщо дерево виживе, багато слабо прикріплених гілок просто відростуть в наступному році, як правило, вони будуть вищими і густішими, ніж обрізані гілки. Таким чином топінг робить дерево більш, а не менш небезпечним.
Деякі домовласники формують свої дерева, щоб зберегти вид. Проте, сформоване дерево відросте назад вищим і густішим. На жаль, вони не розуміють, що правильно обрізані дерева можуть насправді природно сформувати вид і збільшити вартість їх нерухомості.
Топінг є найгіршим, що можна зробити для здоров'я дерева. Воно буквально змушує дерево голодувати, різко знижуючи його можливість виробляти поживні речовини необхідні для життєдіяльності дерева, і воно робить дерево більш вразливим до атак комах і хвороб. Правильно обрізане дерево не потребуватиме такої частої обрізки і буде здоровішим. Насправді, 84 відсотки збитків, завданих ураганом деревами є результатом неправильного догляду за ними, такого як формування крони в минулому.

Тож як ми можемо змусити людей припинити формувати дерева?

Топінг є найшкідливішою відомою практикою завдання шкоди деревам. Проте, не дивлячись на більш ніж 20 років досліджень, документування та пояснення його шкідливих наслідків, топінг крони залишається звичайною практикою. Єдиний спосіб в який ми можемо зупинити топінг, через освіту та просвіту для домовласників і компаній по догляду за деревами.
Власникам нерухомості в першу чергу повинні зрозуміти, чому формування крони є поганим, а потім припинити запит на цю послугу. Власники нерухомості, які наймають для догляду за деревами постачальника послуг повинні зазначити «не формувати» і просити, щоб їх дерева підрізали за стандартами ANSI A300 і за рекомендаціями Міжнародного товариства Арбористики. Більшість авторитетних компаній (США) по догляду за деревами не буде включати "формування крони" в своїх рекламних матеріалах або списках послуг, тому тримайтеся подалі від компаній, які це роблять.
Найкращий спосіб знайти кваліфіковану компанію по догляду за деревами це найняти компанію з ISA сертифікатом. Наявність ISA сертифікату означає, що арбористи продемонстрували мінімальний потрібний рівень знань по догляду за деревами і залишаються в курсі поточних досліджень через постійні навчання. Хороший арборист рідко рекомендує формувальну обрізку, і повинен намагатись відговорити вас від неї, якщо ви просите, щоб дерево сформували.

Які альтернативи топінгу?

Садіть потрібне дерево в потрібному місці. Ретельно вибирайте відповідні види, перш ніж посадити дерево. Уявіть яким буде розмір дерева в зрілому віці і не садіть дерева, які у майбутньому викличуть конфлікти з інфраструктурою, комунальними структурами або краєвидом. Молоді дерева також повинні бути належним чином підготовлені.
Підріжте належним чином, щоб ваші дерева могли повністю реалізувати свій потенціал для здоров'я і краси в пейзажі. Правильна обрізка може завадити надмірному росту без проблем, які створює топінг. Якщо ваші дерева правильно підрізати, то вам не потрібно, буде їх обрізати наступні 10-15 років. І навпаки, якщо ви обрізали крону ваших дерев вам, можливо, доведеться обрізати свої дерева кожні декілька років.
Покращуйте просвіт методом "вікнування" або "підняття крони". "Вікнуванням" називають видалення декількох гілок симетрично в межах крони дерева. Ретельно вибираючи, які гілки обрізати, і роблячи правильні обрізи, ви можете зробити вікно в дереві, яке створить рамку, яка відкриє краєвид та збереже здоров'я дерева. "Підняття крони" є видаленням нижніх гілок, щоб відкрити краєвид. Для підтримки здорового дерева, не можна видаляти більше 25 відсотків крони дерева за один раз.
Видаляти мертві, всихаючі, хворі, перевантажені, або слабо прикріплені гілки методом "санітарної чистки корони."
Розглядайте "вкорочення  крони", коли висота дорослого дерева обов’язково повинна бути зменшена, наприклад, для усунення конфліктів з лініями електропередач. Вкорочення крони досягається шляхом видалення великих гілок у верхній або бічній частині дерева. Гілки видаляються за допомогою відповідних обрізок вище бічної гілки, яка буде збільшуватися в розмірах після обрізки.

Міфи формувальної обрізки:

Дерево надто високе. Це вказує на поганий вибір породи дерева, неправильне розміщення дерева, або страх, що дерево може бути небезпечним, під час бурь.
Топпінг знижує ризик від дерев під час бурь. Зменшення висоти знижує ризик тимчасово, але коли дерево відростає, воно стає структурно слабшим, і ризик стає більшим.
Воно створює щільнішу тінь. Тінь може бути щільнішою в невеликому районі, але загальний потенціал затінення знижується.
Його треба зформувати через ліній електропередач. Конфлікти між деревами і лініями електропередач можуть бути вирішені шляхом належного вибору видів, кращого розміщення або іншої техніки обрізки дерев. Пам'ятайте: формування крони - це добре для ліній електропередач, а не для дерев.

Довідка:
Українське законодавство прямо забороняє надмірну обрізку крони. Обрізання крони дерев в Україні регулюється "Правилами утримання зелених насаджень у населених пунктах України", затверджених наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України №105 від 10.04.2006р. В Правилах про обрізку написано досить розмито.
Проте, постанова Кабінету Міністрів України № 559 від 08.04.1999р. «Про такси для обчислення розміру шкоди, заподіяної зеленим насадженням у межах міст та інших населених пунктів» чітко визначає, що дозволено обрізати крону дерева не більше ніж 30% її довжини. Обрізка від 1/3 до 1/2 довжини крони дерева уже кваліфікується як пошкодження до неприпинення росту і передбачає стягнення штрафу. Обрізання на більше 1/2 довжини крони кваліфікується уже як пошкодження до припинення росту зі значно більшою сумою штрафу. Але на це часто закривають очі і фактів стягнення штрафів за цим показником дуже мало.

1 коментар: