неділю, 8 лютого 2015 р.

Квартира - музей в Берліні

Під час поїздки в Берлін в грудні мені вдалось побувати в такому оригінальному місці як квартира-музей. Точніше дві квартири - музеї. Одна - це квартира з законсервованим інтер'єром часів НДР. Дуже знайомим усім українцям інтер'єром. Інша - квартира "після санації". Як я писав у своїх попередніх дописах про Берлін, приватні компанії, які скуповували будинки робили їх повну санацію, яка передбачає не лише зовнішнє утеплення але і загальне покращення енергоефективності і ремонт всередині квартири.
Тому одна з таких фірм вирішила зберегти для наступних поколінь, одну з квартир, яку залишили її колишні власники з класичним для часів НДР інтер'єром. А в іншій показати, що стається з такими квартирами після санації.
1. Отже це вітальня НДРівської квартири. Якби я написав, що це квартира десь на Мазепи - ви б повірили.

2. Спальня. Ліжко якесь не зовсім типове для СРСР.

3. Дитяча кімната.
4. Кухня. Все так, ніби ви справді зайшли до когось в гості.
5. І ось ми вже в квартирі після санації. Ну що тут скажеш. Люди стали бідніші, де всі речі цих людей?
6. Спальня.
7. Кухня
8. А цей чудо прилад прикріплений до кожного радіатора в будинку. Саме він забезпечує індивідуальне опалення. Він стимулює людей спочивати менше тепла. Він вимірює кількість тепла, яку видає батарея. І за цим показником вираховується тариф за опалення. Цей прилад видає радіосигнал в будинку стоїть прилад, що ловить ці сигнали і передає їх у мережу. Якщо стояки не ізольовані, то на них також ставиться цей датчик. Звичайно, після санації тут встановили двотрубну систему опалення.
Виникає логічне запитання хто платить за різницю між кількістю тепла, що отримує на вході в будинок і сумую показників приладів. Ця різниця ділиться на всіх мешканців будинку.

Попередні дописи на тему:
Енергоефективне житло Німеччини
Радянські райони Берліну


Немає коментарів:

Дописати коментар