неділю, 1 лютого 2015 р.

Радянські райони Берліну

А мова піде про совкове житло. Як відомо східна Німеччина після Другої Світової війни була під контролем СРСР. І як у всіх країнах соціалістичного табору, тут будували великі спальні райони з бетонних панелей. Хоча мешканці Сихова знають, що німецькі панельки набагато кращі за наші. Збудовані німцями панельки на Сихові досі позитивно виділяються серед навколишніх будинків. Але для німців, які жили в ФРН, панельки НДР виглядали дешево і примітивно. Коли об’єдналися обидві Німеччини, німці зробили правильне рішення, коли постало питання, що робити з житлом у східній Німеччині. Думали вони логічно. У НДР житло належало державі, отже його і залишили в власності держави. Тільки щоб підлаштувати власність під потреби ринкової економіки, ЖЕКи переформатували під державні житлові компанії, де квартплату замінили словом оренда. Але це була не проста підміна понять, а ці компанії були по суті повністю незалежними. Паралельно формувався ринок компаній, які надавали різноманітні послуги з обслуговування житла і прибудинкових територій. В той же час державні житлові компанії почали продавати житлові будинки приватним компаніям. І вже зараз більшість будинків належать приватникам. Існує таке поняття в Німеччині і як ОСББ. Цікаво те, яким чином формувались ОСББ. Це робили вибірково, можливо житловим компаніям була потрібна готівка. В таких будинках оголошувався продаж квартир. Тим людям, що там жили по суті робили ультиматум, або ви купуєте житло, або переїжджаєте і орендуєте десь в іншому місці. Як тільки три квартири в будинки отримали власників, формально утворилось ОСББ. Управителем ОСББ міг стати хтось з мешканців, або наймали когось з професійних управителів. Послуги з обслуговування будинку вони беруть в приватних постачальників, які часто є підрозділами великих приватних житлових компаній. Загалом у Німеччині 60% людей орендує житло. А якщо брати по багатоповерхових будинках, то це число доходитиме до 85%. Кількість ОСББ не висока всього 5%.
Окрема історія – це санація будинків. Тобто це роботи з покращення енергозбереження і енергоефективності будинків. Що це включає? Це включає в першу чергу зовнішнє утеплення стін, утеплення підвалу і даху, заміна всіх вікон, ремонти під’їздів, а в 5-6 поверхових будинках ще і доробляють ліфти. 80% будинків уже сановано.

Під час поїздки в Берлін ми відвідали найбільший житловий район в цілій Німеччині Марцан – Гелесдорф (MARZAHN- HELLERSDORF). Де знаходиться близько 100 000 квартир в яких проживає приблизно 172 000 людей. Цей район розбудовувався з 1977 – 1990 року. Більшість будинків тут панельні, але наскільки вони відрізняються від наших ми зможемо переконатись під час прогулянки.



1. Це центр району Гелесдорф. Як видно з характеру забудову, це сучасні споруди збудовані близько 10 років тому. Тут збудовано досить великий торговий центр з усіма необхідними товарами, сучасний кінотеатр.
2. Крізь район проходить трамвайний маршрут, звичайно ж по виділеній смузі. Найкращим способом добратись в інші райони міста, є метро і міська електричка. Власне їх лінія розділяє два райони Марцан і Гелесдорф.

3. Для збільшення привабливості району і щоб зупинити відтік молоді тут відкрили філіал одного з ВНЗ. Це власне його корпус.
4. А це вже ми всередині інституту. Екран показує розклад пар. Такого бракує в наших ВУЗах.
5. Це внутрішній дворик, закладений плиткою, через яку може рости трава. Чудове місце, щоб провітритись між парами чи підчитати матеріал перед семінаром.
6. Тут крута їдальня.
 7. Щось схоже ми уже можемо спостерігати в новому корпусі УКУ.
8. Як виявляється дерева білять не лише у нас. Добре, що тут принаймні не білять бордюри.
9. Оскільки я був в перед різдвяний період, тут також був різдвяний ярмарок, хоча він був швидше таким дешевим переїзним парком атракціонів. 
10. Прохід між цими новими будівлями до житлової частини району. Варто звернути увагу, що навіть тут, в самій глуші Берліну є внутрішня навігація. Стовпці для ранкової доставки спеціально витягуються.
Йшли ми відвідати офіс, який займається соціальними питаннями в одному з районів Гелесдорфа. Розташований він навколо вулиці, яка називається Гелесдорфер Променаде. Як нам розказали, кожен великий район умовно поділяється на малі мікрорайони і даний мікрорайон за показником привабливості для життя є 418 з 419. Тобто по-суті один з найгірших районів Берліну! Це вже цікаво. Жаль, що в мене немає панорамної фотографії району, стався якийсь глюк і частину фотографій я не можу відкрити.
Оренда житла, відповідно, тут одна з найнижчих в Берліні. Більшість мешканців тут емігранти, багато тут російськомовних. Через це в цьому офісі спеціально працює російськомовна працівниця. Вони організовують різноманітні зустрічі мешканців, свята, люди приходять до них, коли в них є якісь проблеми. Такі офіси є в багатьох районах. Фінансуються вони в більшій частині з державного бюджету, частину коштів також дає місто.
11. На даному фото зображено сервісний пункт компанії, якій належать будинки в районі. В цьому випадку це потужна компанія Deutsche Wohnen . Як видно з фото, будинки вздовж Гелесдорфер Променаде ще не були сановані. Це пізні будинки, які будувались вже в кінці 80-х. Компанія планує їх санацію на 2017 рік і вже зараз, у 2015 інформує про це мешканців.
12. В інфопункті є пропозиції житла. Ціна на оренду вказана повна (включно з "комунальними послугами") і без "комунальних послуг", в такому випадку їх потрібно платити самому. Ціни за повну оренду коливаються в межах 500 - 600 євро за місяць.
В лівому верхньому куті видно, що пропонують також орендувати паркомісце для авто.
13. Гелесдорфер Променаде - це затишна пішохідна вулиця з гарним, різноманітним озелененням, більшість дерев - сакури. Тут мабуть дуже гарно навесні. Багато лавочок і різноманітні арт обєкти, як ось цей на фото. Вздовж магазини і офіси. Все чистенько і акуратно.
14.Так виглядають не сановані панельки.
15. Еко балкони.
16.Такі вони німецькі балкони.
17.
18. А ці балкони були дороблені уже пізніше, звична практики в панельних районах. Зліва видно візерунок на балконах - це візитівка району.
19. Кіосків, як у наших районах, тут нема. Тому місцеві пацаньчики купують сіжки в таких автоматах.
20. Є тут і будинки збудовані після об'єднання Німеччин. Але це явно бюджетні проекти.
21. Типова міжквартальна вулиця. Проїжджа частина до будинків виділена бруківкою. Між дорогою і тротуаром проходить велодоріжка. Обмеження швидкості тут 30 км/год. Освітлюються вулиці малими ліхтарями. Цей розмальований будинок - одне з приміщень школи. На даху видно сонячні батареї.
22. Спортзал в школі дуже крутий.
23. Одним з проектів, який реалізував офіс, що займається соціальними питаннями став соціальний город, площею 4 га. Назвали його Helle Oase. Це була ініціатива мешканців, які забажали перетворити звичайний пустир на місце де вони можуть разом чимось зайнятись, відпочити і поспілкуватись.  
24. Зроблено майже все своїми руками з дешевих підручних матеріалів. В будці зберігається весь необхідний інструмент, є тачки, місце де присісти і розказати як добре цього року вродили помідори.
25. Є тут велостійки, резервуари з водою для поливу, перегній.
26. В цих контейнерах власне і вирощують різну городину. Ясно, що це не город в звичному для нас розумінні. Це швидше так, щоб себе чимось зайняти і відчути себе ближче до природи.
27. 
28. ЖКГ-арт по-німецьки
29. Чіл-аут зона
30. Дитячий майданчик, до речі, в Німеччині вони завжди обгородженні.
31. На майданчику є спільні іграшки. Ось який він, світлий комунізм!
32. Підлітки захотіли зробити для себе таку зону, де вони можуть заховатись від дорослих.
33. Єдиний спорт майданчик. Влітку тут можна грати футбол, а взимку - хокей.
34. Оригінально оформлена трансформаторна будка.
35. Ще одна.
36. Це вже інший квартал через дорогу. Значно затишніший.
Тут навіть є сучасні будинки. Мені цікаво як німцям вдається будувати 4-х поверхові будинки і щоб вони окуповувались? Нашим потрібно мінімум 9. Може в них попит диктує такі умови?
37. Громадський простір. Скромненько, але гарненько.
38.  Видно, що у місцевих мешканців проблеми з самоідентифікацією. Мріють про краще життя?
39. Як я зрозумів цей знак: Забирай ногу з газу - попереду школа!
40. А це дитячий дослідницький центр. *_*
Я би там в дитинстві зависав.
41. 
42. Перехід на міжквартальній дорозі припіднятий з розширенням тротуару і контрастною поверхнею. Все для заспокоєння руху. В такому випадку, можна знаку і не ставити.
43. Коли багато дерев і вони здорові (їх ніхто не покалічив) - це гарно!
44. Шкільне подвір'я. Можна зіграти пінг-понг. Земля присипана піском і дрібним камінчиком. Щоб діти не травмувались на асфальті і не місили болото.
45. Такий собі громадський простір посеред району. Гарно. Але чому ці накриття не можуть замінити гілки дерев? Як видно і в Німеччині можна знайти сміття на вулиці.
46. Ми були в передріздвяний період. І ось так тут прикрашають своє житло. 
Те як тут викладена плитка і ці кам'яні брили дуже тішать моє око.
47. Частенько балкони перших поверхів засклені. Але як акуратно вони засклені! Інтелігентно я б сказав.
48. Краса, живеш як в якомусь пансіонаті.
49. А поряд ось така інтригуюча доріжка. Благоустрій, мабуть, зберігся з часів НДР. То ж що там?
50. А вона веде до ось такого дитячого майданчика. Який він запущений! - сказали би в нас. Тільки подивіться на ці кущі і трави...
51. Ця велостійка, мабуть, також з часів НДР.
52. Ідеально!
53. Це виділення газонів дерев'яними колодами мені дуже сподобалось.
54. В нас навіть в Трускавці не всюди так.
55. Хороший дитячий майданчик. Всі майданчики присипані піском, це бюджетно і немає болота.
Де всі люди запитаєте ви? Для кого це все? Це був вівторок і зима, мабуть всі по роботах, а старші люди не хочуть мерзнути. В нас в дворах людей значно більше. Цікаво було б подивитись скільки людей у вихідні чи влітку.
56. Великі каменюки - це круто!
57. Це турніки вже для доросліших мешканців.
58. Спортивний майданчик огороджений.
59. А це Кляйнен Кнайпен, гегрільтес Хеншен "Вайсен Хаус" - кращий заклад району.
60. Це ми вже в Марцані. Марцан зустрічає нас цікавим громадським простором.
61. Ось так виглядає санований дитячий садок і подвір'я перед ним. Садки і школи тут часто малюють у яскраві кольори.
Хочеться розказати про типи зовнішнього утеплення панельок. Їх можна поділити на два типи: стандартне утеплення і навісне утеплення. Стандартне утеплення тут переважає, це добре знайомий нам спосіб з використанням пінопласту і штукатуренням і фарбуванням поверх нього. Але це технологія хоч і дешевша, але в довготривалій перспективі потребує догляду (підштукатурити, перемалювати). Навісний тип утеплення (власне на фото) хоч і дорожчий, але надійніший і має дуже довгий термін експлуатації.
62.
63. У навісному типі утеплення ізолятором слугує мінеральна вата, а поверх неї, з допомогою спеціальних конструкцій, кріпиться керамічна плитка. Цей будинок належить одній з найбільших житлових компаній, що працюють в Берліні, тому вона може витратити більше грошей, щоб мати менше проблем в майбутньому.
64. Де навісний фасад закінчується є ось така решітка для вентиляції і відведення вологи. Утеплення також частково заходить на фундамент.
65. Озеленення навколо цього будинку заслуговує особливої уваги. Вони дуже круте! 
Ще хочу звернути увагу на те, що під балконами і біля фундаменту не заасфальтовано, як у нас, а акуратно засипано щебенем, виглядає чудово. 
66. Дивіться, яка краса!
67. Той же ж будинок з боку. Видно як тут поєднуються два типи утеплення. Ці балкони були модифіковані в процесі санації.
68. Заднє подвір'я цього будинку. Скромний дитячий майданчик, але він мусить бути огородженим.
69. Каміння серед газону...
70. Майже кожен будинок після санації стає унікальним. Ось цей отримав оригінальної форми балкони.

71. І добудовані ліфти. Це поширена практика, коли 5-6 поверхові будинки обладнують ліфтами. 
72. Тепер їдучи ліфтом мешканці можуть милуватись краєвидом їх заднього подвір'я.
73. Під час санації, звичайно, роблять ремонт під'їздів. До речі, нікого не виселяють, коли роблять ремонт. Цю "венеціанську побілки" нам показали, як хороший приклад ремонту. Хоча я буду дотримуватись думки, що така побілка елемент рагулізму. Зрештою наші супроводжуючі були родом з Росії.
73. Сходова клітка дуже акуратна і чиста, покрита гумовим покриттям.
74. Місцями фасади з північної сторони покриваються мохом. Німці кажуть це нормально - що природно, те не потворно.
75. Не повірите, але ці будинки колись були 9-поверховими. Після об'єднання обох Німеччин з таких східних спальних районів люди почали масово звалювати на захід. Від 30 аж до 70% квартир пустувало. Щоб зробити житло більш привабливим і рентабельним, багато 9 і 14 поверхових будинків зменшили до 5 - 4 поверхових. Це подіяло, зараз ці райони користуються досить великою популярність, в першу чергу через нижчу ціну оренди і серед емігрантів.  
76. Цим будинкам домалювали скосий дах.
 77. А тут взагалі зробили вставку в неороманському стилі! Зачем?
78. А це будинок для маломобільних людей: інвалідів і пристарілих. Тут все пристосовано для їх потреб, повністю безбар'єрний простір і все таке. Жаль не вдалось зайти.
79. І ось така інсталяція.
80. Окрема тема - це поводження з відходами. Всюди стоять контейнери для вторинної переробки. Тут стоять окремі контейнери для прозорого, коричневого і зеленого скла!
81. Тут варіант поєднання з контейнерами для побутового сміття.
82. Тут для паперу і матеріалів багаторазового використання.
83. Мені дуже сподобалось як контейнери від сміття ховають за плющем. Звичайні великі контейнери також повністю закривають в клітки з сітки, по якій також росте плющ.
84. Біля контейнерів є табличка, де детально розписано, що відноситься до якої категорії. З перекладом на англійську, турецьку і російську.
85. А пластикові пляшки утилізують в ось таких апаратах в місцевих супермаркетах. За одну пляшку 0,5 дають 25 центів. Ця жіночка заробила вже 4 євро.
86. Дехто погоджується перетворити своє подвір'я в парковку (це вже район ближче до центру). Заїзд сюди тільки через шлагбаум з допомогою спеціальної картки. За місце тут є, мабуть, окрема плата. 
87. А ось ще одна оаза, пише: сусіди для сусідів. Тут мешканці можуть збиратись, спілкуватись, зробити пікнік, тут є гриль.
88. Вуличні тренажери.
89. Стоять між будинками такі криті велопарковки, але ось, те що закріпитись можна тільки до переднього колеса - це погано. При цьому, обов'язково біля кожного під'їзду є декілька велостійок (вони переважно п-подібні).
90. Міжквартальне паркування платне в робочі години, крім неділі. Звичайно, що діє обмеження швидкості 30, місцями 10 км/год.
91. А ще мені дуже сподобався цей знак, він багато де стоїть. Geschützte grünanlage - захищена зелена зона. Боже, як нам потрібен такий знак!

Ми також відвідали квартиру-музей. Про це я напишу в наступному короткому пості.

Читайте про Енегроефективне будівництво в Німеччині в моєму попередньому дописі.

Немає коментарів:

Дописати коментар